Kako igrati online poker?

Kako igrati online poker, da ne postanete obupanec iz lokalnega kazinoja?
Slika pohlepnega poker igralca.
Danes bomo poskušali ugotoviti kakšen naj bo vaš začetni vložek pri posamezni poker igri oziroma koliko svojega denarja je sploh smiselno tvegati? S tem boste dobili odgovor katero mizo ali turnir izbrati za spopad z ostalimi online poker igralci. Osebno igram NL Texas Hold’em, bodisi večmizne turnirje bodisi cash igre. Pri razvoju svoje igre sem opazil, da so najpomembnejša igralna pravila, ki sem si jih postavil pri svoji igri.

Prvo izmed pravil je odgovor na vprašanje „Koliko denarja s svojega poker računa naj tvegam pri posamezni igri?“. Višina vloženih sredstev (posamezno igro lahko jemljete kot naložbo) je odvisna od tega ali boste igrali večmizni turnir, enomizni turnir ali posamezno igro za denar. Odvisna je zato, ker ima vsaka izmed teh poker iger različno verjetnost uspeha. Verjetnost uspeha je najmanjša pri večmiznih turnirjih, nato so tu enomizni turnirji in na koncu igre za denar. Zadnje celo omogočajo, da zapustite igro s svojim trenutnim kupčkom žetonov in enostavno poberete zaslužek ali omejite že nastalo izgubo. Kot sem zapisal v predhodnem blog prispevku z naslovom Ali je online poker le sreča ali omoča tudi priložnost za zaslužek na internetu? je prvi cilj vsekega uspešnega poker igralca preživeti na dolgi rok in s tem izničiti učinek sreče na igro in na poker kariero. Zato si vsak med njimi prvo postavi limite koliko svojega poker proračuna bo tvegal na posamezno igro ali turnir. Limit mora biti nastavljen tako, da poker igralcu tudi v primeru večkratnege zaporednega neuspeha še vedno omogoča nadaljevanje poker kariere. Kakšen je torej ta limit?

Vsak si ga mora postaviti sam glede na stopnjo tveganja, ki jo je pripravlje sprejeti. Jaz osebno uporabljam sledeče limite:

  • pri prijavi na večmizni poker turnir tvegam največ 2% svojega računa
  • pri prijavi na enomizni poker turnir tvegam največ 4% svojega računa
  • pri prijavi na posamezno igro za denar tvegam največ 5% svojega računa

Torej manjše možnosti uspeha kot imam, manj tvegam. Predlagam, da si tudi sami pri svoji poker igri postavite te omejitve in se jih seveda tudi držite. Pri tem imejte v glavi, da boste lahko imeli tudi več zaporednih neuspehov ali tako imenovano črno serijo. Le-ta lahko traja tudi 10 turnirjev ali iger zapored, zato pri postavljanju omejitev ni smiselno uporabljati številke višje od 10% vrednosti računa.

V tem prvem pravilu, ki sem vam ga predstavil danes se skriva še ena zelo dobra lastnost. Ker so omejitve v %, je tako poker igralec v primeru nekajkratnega neuspeha prisiljen zmanjševati svoj vložek v posamezno igro kar tudi pomeni, da bo moral zaradi manjšega vložka svojo igro preseliti v igro z nižjimi blindi (stavami). Na drugi strani v primeru uspehov posamezen % predstavlja vedno višjo vrednost in vam tako omogoča prehod v igro z višjimi blindi. Gre za neke vrste „naravno“ selekcijo, ki vas glede na trenutne sposobnosti in formo postavlja na primerno mesto v verigi poker igralcev.