BlackJack (21)

Black Jack velja za najbolj priljubljeno igro s kartami na svetu. In kaj je to igro naredilo tako popularno? Preprosta pravila, pravilna strategija igralcev in pa seveda – denarni dobički.

Zakaj se ta igra imenuje tudi 21 ? Zato, ker je cilj, da je vsota naših kart čim bližje, ali točno 21. Nikakor pa vsota ne sme biti višja od 21, saj smo v tem primeru izgubili. Poglejmo bolj podrobno… Igro igrate proti delilcu kart, ali računalniku. Najprej oba igralca prejmeta dve karti. Vrednost kart je sledeča:

Karte 2,3,4,5,6,7,8,9 in 10 so vredne natančno toliko, kot je njihova številka. Se pravi – dvojka = 2.
Fant, dama in kralj so vredni 10.
As je vreden 1 ali 11, odvisno od tega, kar nam bolj pride prav.

Na primer: prejmemo dve karti, ena od njih je fant, druga pa as. Vsota obeh kart skupaj je torej 10+11=21! Odlično. To je popolni BlackJack. Če pa imamo npr. dva asa, pa je njuna vsota 2, ali 22. In ker je 22 preveč (max.21), se nam vrednost šteje navzdol. To pomeni, da sta dva asa vredna 2!. Če bi npr. imeli sedmico in asa, pa je njuna vsota 7+11=18.

Pomen igre je torej v tem, da igramo proti delilcu, ali računalniku. Najprej oboji prejmemo po dve karti. Pri tem se lahko zgodi, da imamo takoj Blackjack (11+10), kar bi bilo najlepše. Vkolikor nimamo, pa se nam pojavijo nove možnosti.

Kot je razvidno, smo dobili dva kralja (10+10=20), kar je skoraj idealno. 21 smo se zelo približali in imamo veliko možnosti za zmago. Vseeno so nam na voljo opcije:

DOUBLE – kar pomeni, da zahtevamo še eno karto, ob tem pa podvojimo osnovni vložek. Vsota treh kart mora biti 21 ali manj, drugače smo izgubili. V našem primeru to ne pride v poštev, saj smo že na 20 in bi potrebovali asa do popolnega BlackJacka. Raje ne tvegamo in obdržimo kar imamo.

STAND – pomeni “Obdrži”, in to je opcija, ki jo uporabimo v tem primeru, saj smo se odločili, da nočemo dodatnih kart in smo zadovoljni z 20.

HIT – pomeni “zahtevaj dodatno karto”. Ta v našem primeru ne pride v poštev. Za razliko od “double”, pri “hit” ne podvojimo vložka.

SPLIT – pomeni “razdeli na 2”. To je na voljo samo pri istih kartah, kot v našem primeru dva kralja. Ponujajo nam opcijo, če želimo dva kralja razdeliti na dve ločeni igri. To bo pomenilo tudi dvojni vložek. Nato prejmemo še dve karti, za vsako igro po eno. Če bi prejeli še dva kralja, bi imeli dve igri, v vsaki vsoto 20, vendar je za to malo verjetnosti. Ostanimo pri 20. Naša izbira bo torej STAND! Za začetnike sta samo pomembni funkciji STAND (ostani) in HIT (zahtevaj dodatno karto).

Sedaj je na vrsti delilec. (računalnik). Dokler se sami ne odločimo in dokončamo svoje igre, nam delilec pokaže samo eno od svojih kart. V našem primeru (glej sliko zgoraj), nam je pokazal št.3. Glede na to, da ima zraven tega še eno karto, je nemogoče da bi imel popolni BlackJack. A počakajmo…

Tako, delilec je razdelil karte tudi sebi. Zraven trojke se je skrivala še šestica. (vsota 9). Zato je zahteval novo karto in dobil 4. (9+4=13). Zahteval je še eno karto in dobil 3 (13+3=16) in nato še eno, kjer je dobil 4 (16+4=20). Njegova vsota je torej takšna kot naša. Kaj se zgodi ? To se imenuje “PUSH”, kar pomeni, da ni zmagovalca. Izenačenje in naš finančni vložek se vrne.

Na podlagi tega primera vam je zagotovo bolj jasno, kako poteka igra BlackJacka. Zanimiva in s pravo strategijo zelo napeta. Delilec je veliko tvegal, ko je pri 16 zahteval novo karto, saj ne bi smela biti večja od 5. Če bi bila, bi prekoračil 21 in avtomatsko izgubil igro. To se imenuje BUST. Ne sme pa ostati na 16, saj so pravila za delilca takšna, da lahko ima najmanj 17. Skratka – zmaga tisti, ki je bližje 21, a je ne preseže. Pri istem rezultatu pa ni zmagovalca.

Profesionalni igralci uporabljajo naslednjo tabelo:

Tabela se vam bo na prvi pogled zdela nekoliko nepregledna, a ne za dolgo. Svetujemo vam, da si jo natisnete za vašo prvo igro Blackjacka, saj vam bo olajšala vpogled v osnovno strategijo.

Na levi, se pravi navpično, so predstavljene vaše karte. Od 8 do AA (dva asa). To je torej vsota vaših kart. Če imate v rokah npr. 4 in damo, je vsota 14.

Vodoravno zgoraj, pa je predstavljena karta, ki nam jo kaže delilec. Od dvojke do asa. Recimo, da nam kaže sedmico.

V tabeli nato pogledamo v kvadrat, ki ponazarja našo 14. in pa delilčevo sedmico. Tam piše H. Če pogledate nižje pod tabelo, kjer je legenda, H pomeni hit, oz. strategija nam narekuje naj zahtevamo še eno karto.

Tako enostavna je uporaba te tabele.

Prevod legende:

H = Hit – zahtevaj novo karto
S = Stand – obdrži (zadovoljni z vsoto)
D = Double – če je možno podvoji vložek in zahtevaj dodatno karto
D/S = če je dovoljeno, podvoji vložek, drugače obdrži karte
P = Split – razdeli par v dve igri
H/P = razdeli par in zahtevaj novo karto
H/R = predaj se (če je dovoljeno), drugače zahtevaj novo karto
S/R = predaj se (če je dovoljeno), ali obdrži
P/R = predaj se, drugače razdeli par v dve igri

Tudi pri BlackJacku lahko uporabite Martingale strategijo, kot pri ruleti. Kar pomeni, podvojevanje vložka, če nismo zmagali. Razen tega mnogi uporabljajo tudi obratni Martingale. Kar pomeni – podvojevanje vložka, ko zmagujemo. Če smo izgubili, ostanemo pri vložku 1€. Če pa smo dobili, pa v naslednji igri stavimo 2€ in tako naprej. Seveda je odločitev vaša, če boste poskusili katerega od naštetih sistemov, ali pa se boste ravnali po notranjem občutku, kar je ponavadi najbolje.
V vsakem primeru pa vas najprej vabimo, da se preizkusite v igri BlackJacka:

(opozorilo bo morda odveč – pri tej igri dobitka ne izplačujemo)