Analiza Nogometa

Nogomet je igra, ki jo imajo radi milijoni po vsem svetu in prav zaradi tega nanj stavi najvec igralcev. Poleg tega pa je nogomet, za razliko od tenisa ali košarke, bogat z razlicnimi vrstami stav. Stavite lahko na zmago, na število golov, tocen rezultat, polcas, nekatere stavnice ponujajo celo stave na števliko rumenih in rdecih kartonov, ali bo padla enajsmetrovka in še bi lahko naštevali.

Prav zaradi te pestrosti same igre, lahko iz svojih dolgoletnih izkušenj trdim, da je težko analizirati izid posamezne tekme. En gol ali dosojena enajstmetrovka, lahko odlocilno vpliva na izid naše stave. Pri nogometu lahko ekipa prevladuje na igrišcu in ima nešteto priložnosti, vendar lahko vseeno izgubi (kar je pri tenisu ali košarki skoraj nemogoce).

Torej, kot sem že omenil je nogomet zelo težko dobro analizirati. V tem clanku vam bom opisal nekaj osnovnih prijemov oziroma nasvetov, ki vam bodo pomagali pri stavah na nogomet.

STAVITE NA NAJVEC 4 PRVENSTVA!

Veliko zacetnikov stavi na vsa možna prvenstva. To je velika napaka! Tak nacin igranja športnih stav vas bo neizbežno pripeljal samo do poraza. V današnjem svetu, ima vsak od nas eno ali ce nam cas in volja to dopušcata tudi dve službi naenkrat. Pomislite, da bi imeli še tretjo službo – kvaliteta našega dela v vseh treh službah bi padla na tako nizko raven, da bi nas kmalu odpustili na vseh treh mestih. Tudi pri športnih stavah je tako. Ce želite, lahko kvalitetno stavite na 3-4 prvenstva ali pa površno na 25 prvenstev. Izbira je seveda vaša. V prvem primeru boste dobivali redne dobicke in si boste pridobili sloves strokovnjaka, ter boste lahko svoje mnenje delili z ostalimi. V drugem primeru pa se boste znašli med tistimi, ki redno pušcajo del svojih prihodkov stavnicam. Ni potrebno da ste strokovnjak na vseh podrocjih – specializirajte se za eno ali dve prvenstvi in vaš odstotek dobljenih stav, se bo zagotovo povecal.

Analiza lige

Ko ste si izbrali na katero ligo boste stavili, morate vedeti, kaj ste pravzaprav izbrali. Najbolje je, da ligo preucite za nekaj let nazaj in si tako ustvarite vsaj okvirno sliko dogajanja. Spoznati morati posebnosti lige, nacin igranja ekip, sposobnosti igralcev in trenerjev. Pomemben podatek je tudi da izveste, katere ekipe so med seboj prijateljske in katere sovražne, katere so mestni tekmeci in tako naprej. Kadar se igrajo “vecni derbiji” med ekipami, se igralci toliko bolj potrudijo. Pozanimajte se, kdo so ponzorji ekip, saj lahko bogat sponzor pomembno vpliva na kvaliteto ekipe. Šele ko boste dobro preucili ligo in boste spoznali njeno kulturo ter njene posebnosti, lahko nadaljujete z analiziranjem tekem, na katere želite staviti.

Analiza tekme

Ko enkrat spoznate prvenstvo, vam bo veliko lažje analizirati tekme. Dobro je, da imate statistiko in novice neodvisnega vira. Poškodbe igralcev, kartoni, trenutna forma igralcev in ekipe, vse to so podatki, ki jih morate upoštevati pri analizi tekme. Potrebne informacije so vam na voljo v športnih casopisih, na spletnih straneh ekip, forumih,… Pomnite: Vec podatkov pomeni tudi vecje možnosti za pravilno napoved in seveda dobitno stavo.

Analiza ponudbe stavnic: V primeru, da analizirate angleško Premiership ligo ali nemško Bundesligo, imate veliko ponudbe pri vseh stavnicah, ce pa želite recimo analizirati norveško ali slovensko ligo, pa boste veliko informacij dobili pri norveških oziroma slovenskih stavnicah. Dejstvo je, da domace stavnice bolje ocenijo domace ekipe, ker imajo o njih vec informacij.

Statisticna analiza

Kot že samo ime pove, se taka analiza opravi na podlagi že odigranih tekem.

Tukaj nas seveda zanima naslednje: Trenutna forma ekipe

Pregledamo proti komu in kako je ekipa igrala recimo zadnjih 5 tekem in dolocimo ali je ekipa stabilna v formi ali se njena forma dviga ali pada ter ali je v najboljši formi oziroma ali je njena forma slaba. Medsebojna primerjava (Head to head) – Primerjamo tekme, ki sta jih ekipe odigrale zadnji dve leti.

Trend

Analiza preteklih tekem lahko pokaže dolocen vzorec. ce ima ekipa trenutni trend recimo 3 zaporedne zmage oziroma 4 neodlocene izide, preverimo kako so se ti trendi koncali v preteklosti. Pri statistikah nam lahko pomagajo razlicne spletne strani ali pa placljivi namenski programi, ki so na voljo na spletu.

Pomnite: Specializirajte se za najvec 4 prvenstva, dobro preucite njihove posebnosti, preucite ekipe, igralce, trenerje, naredite statisticno analizo ter preglejte ponudbe stavic. Šele nato se odlocite na koga boste stavili.