10 Stavnih Pravil

10 Stavnih pravil, ki se jih morate držati, ce želite biti uspešni s športnimi stavami!

1. Razumeti morate pojem VALUE = vrednost stave !

Sploh po razlicnih kafanah, ko se sestavljajo razni listki je veliko krat mogoce slišati “to je fiks, to gre skozi”. Recimo, da gre za tekmo Nadala proti Federerju (kvote postavljene 1,3 – 3,4 in ocenite, da je ta tekma 70%-30%). To pomeni, da mora imeti Nadal kvoto 1,43 in ne 1,3 kot jo ima. Na 1,3 se v tem primeru prav gotovo ne splaca staviti!

Izracun:
100 / vaš % = kvota, ki ne sme biti manjša od ponujene!

Zaradi kršenja tega koraka so vse stavnice v plusu, saj neverjetno veliko število ljudi igra na favorite @1,3 pa ceprav bi glede na verjetnost zmage morali imeti višjo kvoto. Na dolgi rok s takimi pari profit dela le stavnica!

2. Preprosta matematika!

Že zgoraj napisani racun, ki je povsem enostaven nam pove, da je v športne stave vkljucena tudi matematika. Nic logaritmov, integralov, odvodov, so pa enostavni racuni, statistika, itd.

Morate si znati pravilno nastaviti, izracunati banko, za vas primerne enote, prav tako pa je pomembno, da si vodite osebno statistiko – torej statistiko vseh odigranih stav. Najveckrat uporabljen pri teh tabelah je program Excell, v katerem je pametno imeti nastavljene funkcije, ki vam same beležijo:

– zadete/stornirane/zgrešene stave
– profit (vložek*kvota-vložek)
– yield (profit/seštevek vloženih enot)
– povprecen vložek (=average vseh vloženih enot)
– povprecna kvota (=average vseh kvot)

3. Potrebno je razumeti kako stavnice postavljajo kvote!

Zakaj je to potrebno? Zato, da se ne ujamete v past. Vecji del tega je bil že napisan pod prvo tocko. Stavnice skušajo s kvotami pritegniti predvsem tiste, ki radi stavijo 3-4 favorite skupaj recimo 4x 1,3 kar znese kvoto 2,86 zelo redko pa je ta kvota tudi zadeta. Torej kvote postavijo tako, da dobijo cim vecji odziv od tega tipa stavcev, saj jim dolgorocno kar lepo polnijo blagajno.

4. Sposobnost videnja vrednosti stave tudi pri ne tako znanih ekipah in igrati tudi proti favoritom!
Dlje se boste ukvarjali s športnimi stavami, vec ekip boste poznali, vec podrobnosti boste poznali, lažje boste prepoznali faktorje, ki dajejo v prednost vaši ekipi, oz. nasprotno. Kvote so vedno postavljene bolje v vlogo favoritov kot underdogov (v zadnji povedi prejšnje tocke je napisano zakaj). Zaradi tega je lažje iskati value na underdogih kot na favoritih, saj je favorit vedno malenkost preforsiran kar se kvote tice.

Top lige imajo najbolje postavljene kvote in stavnice je pri teh zelo težko premagovati, povsem drugace pa je pri kakšnih nižjeligaših v nogometu, itf turnirjih v tenisu, itd. Skratka manj poznana je liga, vecji profit lahko delate na lažji nacin – sploh, ce imate možnost se kakor koli dokopat še do dodatnih informacij. Pri ITF turnirjih so pri kvotah veliko krat velike spremembe, kar je le posledica tega, da stavnica slabo postavi kvote, poznavalci iz teh podrocij pa naložijo na njih in šele potem stavnice glede na vložen denar zacnejo spušcat in zviševat kvote.

Prav tako je potrebno spremljati serije v kakšnih so klubi. Doloceni klubi znajo imeti serijo 5-6 zaporednih zmag in prej ali slej se lahko pricakuje padec. Enako velja za obratno situacijo – torej dober klub, v našem primeru je to bil Chelsea na katerega smo v zadnjih 6 dneh stavili dvakrat s skupno kar 9 enotami vložka. Chelsea je bil v seriji nekoliko slabših rezultatov, kot se za tak klub spodobi in ujeli smo jih na prvi tekmi – torej proti Steaui. Takih ekip je na svetu zelo veliko in dlje boste spremljali dolocene ekipe, prej boste postali pozorni tudi na take situacije.

5. Ne dovolite si, da pretekle stave vplivajo na vas!
Ena izmed zelo pomembnih tock, saj marsikdo pri tem dela veliko napako. Pomembno je, da glava ostane trezna tako po zeleni seriji kot po rdeci. Zelo pomembno je, da ohranite trezno glavo. Ce zaidete v rdeco serijo, si ne smete dovoliti, da ta vpliva na vas, vam zbije moralo in zaradi nje zacnete brezglavo igrati vecje kvote, oziroma kakor koli opustite svojo stavno strategijo. Prav tako je pomembno, da ce ste v zeleni seriji niti slucajno ne povecujete vašega vložka, saj vam le ta ob naslednji zgrešeni stavi vzame prevec. Nekateri stavci so mnenja, da se vložek dvigne takrat, ko zaidete v rdeco serijo! Logicno, ampak sam spadam med tiste, ki se držimo enakomernega vložka skozi vecji del sezone in po dolocenem obdobju naredimo crto in se odlocimo, ce vložek povišamo ali ne.

6. Ne igrajte na visoke dobitke!
Prav zaradi ljudi, ki igrajo stave na ta nacin imajo vse stavnice lep dobicek. Igrati kvoto kombo 10 parov, oziroma 16, kolikor jih dopušca ŠL vam ne bo prineslo profita. Tudi ce enkrat zadenete tisto kvoto 299, z 0,99€ vložka, boste na koncu leta ob pregledu vseh vaših listkov v minusu. Veliko krat smo že videl takšne listke in moram recti, da so me skoraj vedno presenetili doloceni pari na teh t.i. vesoljcih, saj je šlo za pare z visokimi kvotami in, ce bi vse tiste pare igrali kot single bi se dalo narediti kar zelo lep profit!

7. Stave so maraton! Na njih glejte dolgorocno.
Še ena izmed zelo pomembnih tock. Zelo lepo je, ce se nam že na zacetku po domace povedano vserje zelena serija in takoj na zacetku na hitro kar pošteno povecamo svojo banko, ampak to se zgodi v malo primerih. Zapomnite si, da so stave tek na dolge proge, da so pravi maraton. Igrajte jih potrpežljivo, ne delajte brezglavih potez, ce v enem dnevu zgrešite 3 stave, zaradi tega ne silite v 2-3 naslednje, ker vam ne bodo obrodile sadov – k vecjemu boste zapravili še vec. Še enkrat ponavljam – zelo pomembno je, da imate pri stavah dolgorocne cilje!

8. Banka
Ob samem zacetku je zelo pomembno, da si dolocite svojo banko. Pravila money-managementa pravijo, da mora biti vaš maksimalen vložek (vsem dobro znani 10/10) najvec 5% vaše banke. Torej v primeru, da ste se odlocili v športne stave “investirati” 1000,00€ bi morala vaša enota znašati 5€. Ce se tega držimo, prav gotovo ni nobene bojazni, da bi ob igranju parov, ki jih mi analiziramo zašli v rdece številke. Z nami vam bo graf profita postopoma narašcal, kar je v svetu športnih stav najpomembneje. Strmi vzponi/padci so znacilni za tiste stavce, ki igrajo z nepravilno porazdeljenimi vložki in prav tako igrajo na visoke kvote – ti jih lahko hitro pripeljejo do visoke banke, še lažje pa jih peljejo v bankrot.

9. Ne stavite iz dolgcasa!
Izogibajte se situacijam, ko igrate nekaj na silo, ali pac zato, ker si želite popestriti dan, itd. Do take situacije najveckrat pride, ko imate denar na raznih stavnicah, ki ponujajo live-betting in iz dolgcasa zacnete spremljat neko tekmo in se odlocite “klikat” po ponudbi in vplacevat male denarce in na koncu ugotovite, da ste porabili kar lep kup denarja, ki bi ga lahko veliko bolje investirali. Ce že nimate kaj za delati in vas zanima to podrocje, raje preberite kakšno knjigo, zgodbo, razmišljanje, ki so povezani s to tematiko.

10. Izogibajte se vražjeverju.
Vsem dobro znano vražjeverje… ceprav je vcasih zelo težko, se poskušajte otresti razmišljanj – ce bom stavil tako, bo rezultat kontra, ce ne bom stavil, bo tako kot sem mislil, da bo. Take stvari v biznis ne sodijo in manj bo tega, lažje boste ohranjali vašo glavo trezno in tako trezno razmišljali naprej.