Texas Hold’em poker

Texas Hold’em (ali pogosteje „Hold’em“) je postal zaradi vedno večje priljubljenosti televizijskega pokra najbolj priljubljena poker igra na svetu. Spodaj bomo šli v več podrobnosti, tukaj pa so ključne stvari, ki jih moraš vedeti:

 • Vsakemu igralcu sta razdeljeni dve karti, ki ju lahko vidi samo on.
 • Delivec razporedi pet kart – najprej tri, nato eno in zatem še eno –, ki jih lahko pri sestavi najboljše kombinacije petih kart uporabijo vsi igralci.
 • Preden je vsaka karta razkrita in za tem, igralci izmenjaje stavijo. Da ostanejo v igri in vidijo naslednjo karto, morajo vsi igralci prispevati v pot enak znesek žetonov.
 • Pot osvoji najboljša kombinacija v igri pokra.

Igre se je enostavno naučiti, a je pri igranju kljub temu možno uporabiti neskončno število različnih strategij, taktik in variacij.

Pravila igre Texas Hold’em

Preden začneš igrati igro Hold’em, se moraš naučiti pravil. V igri Hold’em vsak igralec prejme dve t. i. lastni karti, ki pripadata samo njemu. Nato je na sredino mize razdeljenih še pet navzgor obrnjenih skupnih kart. Te si delijo vsi igralci v igri, da skupaj z lastnimi kartami sestavijo najboljšo kombinacijo petih kart. V igri Hold’em lahko igralec za sestavo najboljše kombinacije petih kart uporabi katerokoli kombinacijo teh sedmih kart, pri čemer lahko uporabi eno, obe ali nobene lastne karte. Za razvrstitev vseh kombinacij obišči stran s kombinacijami v pokru.

Štiri najbolj znane različice igre Hold’em se med seboj razlikujejo po stavnih limitih:

 • Limit Texas Hold’em: V vsakem stavnem krogu je vnaprej določena omejitev za stave.
 • No Limit Texas Hold’em: Igralec lahko stavi poljubni znesek, ki ne sme presegati skupnega zneska njegovih žetonov.
 • Pot Limit Texas Hold’em: Igralec lahko stavi poljubni znesek, ki ne sme presegati vrednosti pota.
 • Mixed Texas Hold’em: Igra preklaplja med krogom različice Limit Texas Hold’em in No Limit Texas Hold’em.

Blindi (slepe stave)

V igri Hold’em plošček, imenovan „gumb“ ali „gumb delivca“, nakazuje, kateri igralec je nominalni delivec v trenutni igri. Še preden se igra dejansko začne, mora igralec levo od gumba v smeri urinega kazalca položiti „mali blind“, prvo prisilno stavo. Igralec, ki se nahaja levo od malega blinda, položi „veliki blind“, ki običajno znaša dvakrat toliko kot mali blind, vendar se lahko višina blindov razlikuje glede na vložke in strukturo stav v igri.

V igrah Limit je veliki blind enak mali stavi in mali blind običajno znaša polovico vrednosti velikega blinda, lahko pa znaša tudi več, odvisno od vložkov. V igri Limit za 2/4 $ na primer znaša mali blind 1 $ in veliki blind 2 $. V igri Limit za 15/30 $ znaša mali blind 10 $ in veliki blind 15 $.

Pri oblikah Pot Limit in No Limit so igre poimenovane glede na višino blindov (v igri Hold’em z vložki 1/2 $ na primer znaša mali blind 1 $ in veliki blind 2 $).

Zatem bo morda moral vsak igralec v pot položiti še stavo „ante“ (še ena oblika prisilne stave, običajno manjša od obeh blindov, ki jo morajo položiti vsi igralci pri mizi), odvisno od same strukture igre.

Vsak igralec zdaj prejme dve lastni karti. Stave se nadaljujejo v smeri urinega kazalca okrog mize, začenši z igralcem na poziciji „under the gun“ (takoj levo od velikega blinda).

Možnosti stav igralca

Kot pri ostalih oblikah pokra so tudi v igri Hold’em na voljo poteze „odstopi“, „check“, „stavi“, „izenači“ ali „višaj“. Katere poteze so točno na voljo, je odvisno od potez predhodnih igralcev. Če še nihče ni stavil, se lahko igralec odloči za check (zavrne stavo, a obdrži svoje karte) ali stavi. Če je igralec stavil, lahko naslednji igralec odstopi, izenači ali viša. Izenačiti pomeni izenačiti znesek stave predhodnega igralca. Višati pomeni ne samo izenačiti, ampak tudi povišati predhodno stavo.

Pred flopom

Ko igralci vidijo lastni karti, imajo možnost, da s kartami igrajo, kar pomeni, da morajo klicati ali višati veliki blind. Akcija se začne levo od velikega blinda, kar se smatra za „živo“ stavo v tem krogu. Ta igralec ima možnost odstopiti, izenačiti ali višati. Če je bil na primer veliki blind 2 $, te bo stalo 2 $, da kličeš ali najmanj 4 $, da višaš. Igra se potem nadaljuje okrog mize v smeri urinega kazalca.

Pomembno: Struktura stav je v vsaki različici igre drugačna. Razlaga stav za igre Limit Hold’em, No Limit Hold’em in Pot Limit Hold’em se nahaja spodaj.

V vsakem stavnem krogu se stave nadaljujejo, dokler vsi aktivni igralci (ki niso odstopili) ne vložijo v pot enakega zneska.

Flop

Zdaj so na sredino mize razdeljene še tri navzgor obrnjene karte. To je znano kot ‚flop“. V igri Hold’em so tri karte na flopu skupinske karte in so na voljo vsem igralcem v igri. Stave na flopu začne prvi aktivni igralec desno od gumba. Stavne možnosti so podobne kot pred flopom, a če v prejšnjem krogu ni nihče stavil, se igralci lahko odločijo za check, kar pomeni, da z igro nadaljuje naslednji aktivni igralec v smeri urinega kazalca.

Turn

Ko je stavni krog na flopu zaključen, je na sredino mize razdeljen „turn“. Turn je četrta skupna karta v igri Hold’em (včasih jo imenujejo tudi „Fourth Street“). Na vrsti je nov stavni krog, ki ga začne prvi aktivni igralec v smeri urinega kazalca od gumba.

River

Ko je stavni krog na turnu zaključen, je na sredino mize razdeljen „river“ ali „Fifth Street“. River je peta in zadnja skupna karta v igri Hold’em. Stave se ponovno začnejo s prvim aktivnim igralcem v smeri urinega kazalca od gumba in veljajo ista stavna pravila kot na flopu in turnu (kot je razloženo zgoraj).

Razkritje

Če je po zaključenem zadnjem stavnem krogu v igri več kot en igralec, mora igralec, ki je zadnji stavil ali višal, pokazati svoje karte, razen v primeru, če v zadnjem krogu ni bila položena nobena stava. Takrat najprej pokaže karte igralec levo od gumba. Igralec, ki drži v rokah najboljšo poker kombinacijo petih kart, osvoji pot. Če so končne kombinacije enake, se pot enakomerno razdeli med igralce z najboljšimi kombinacijami. V skladu s pravili igre Hold’em so vse barve kart enakovredne.

Ko je pot dodeljen, se lahko začne nova igra Hold’em. Gumb se zdaj premakne v smeri urinega kazalca do naslednjega igralca, ponovno se položijo blindi in stave ante in vsi igralci prejmejo nove karte.

Limit, No Limit, Pot Limit in Mixed Texas Hold’em

Pravila igre Hold’em ostajajo enaka za oblike Limit, No Limit in Pot Limit, z nekaj izjemami:

 • Limit Texas Hold’em
  V igrah Limit Hold’em so stave vnaprej določeni, strukturirani zneski. Pred flopom in na flopu znašajo vse stave in višanja enako kot veliki blind. Na turnu in riverju se vrednost stav in višanj podvoji. Pri Limit Hold’em pokru so v vsakem stavnem krogu dovoljene do štiri stave na igralca. To vključuje (1) stavo, (2) višanje, (3) ponovno višnje in (4) cap (zadnje višanje). 
 • No Limit Texas Hold’em
  Minimalna stava v igri No Limit Hold’em znaša enako kot vrednost velikega blinda, vendar lahko igralci vedno stavijo, kolikor želijo, vse do skupnega zneska svojih žetonov.

  Minimalno višanje: V igrah No Limit Hold’em mora znašati znesek višanja najmanj toliko, kolikor je znašala zadnja stava ali višanje v istem krogu. Če na primer prvi igralec na potezi stavi 5 $, mora naslednji igralec višati najmanj za 5 $ (skupni znesek stave je 10 $).

  Maksimalno višanje: Skupni znesek tvojih žetonov (tvojih žetonov pri mizi).

  V igrah No Limit Hold’em ni omejitve glede števila dovoljenih višanj.
 • Pot Limit Texas Hold’em
  Minimalna stava v igrah Pot Limit Hold’em znaša isto kot vrednost velikega blinda, vendar lahko igralci vedno stavijo do vrednosti pota.

  Minimalno višanje: Znesek višanja mora znašati najmanj toliko, kolikor je znašala zadnja stava ali višanje v istem krogu. Če na primer prvi igralec na potezi stavi 5 $, mora naslednji igralec višati najmanj za 5 $ (skupni znesek stave je 10 $).

  Maksimalno višanje: Višina pota je definirana kot skupni znesek aktivnega pota, ki se mu prištejejo vse stave na mizi in znesek, ki ga mora aktivni igralec izenačiti, preden lahko viša.

  Primer: Če je vrednost pota 100 $ in v tem stavnem krogu še ni bilo nobene poteze, lahko igralec stavi največ 100 $. Po tej stavi je na potezi naslednji igralec v smeri urinega kazalca. Ta igralec lahko odstopi, izenači s 100 $ ali viša na znesek med minimalnim (100 $ ali več) in maksimalnim. Maksimalna stava v tem primeru znaša 400 $ – igralec bi najprej izenačil s 100 $ in s tem dvignil vrednost pota na 300 $, in nato višal še za 300 $, kar pomeni, da bi stava znašala 400 $.

  V igrah Pot Limit Hold’em ni omejitve glede števila dovoljenih višanj.
 • Mixed Texas Hold’em
  V igri Mixed Hold’em se igra preklaplja med krogom različice Limit Hold’em in No Limit Hold’em. Blindi se običajno povečajo, ko igra preklopi iz oblike No Limit na Limit, da bi se na ta način zagotovila konsistentnost povprečne velikosti pota v vsaki igri. Stavna pravila v vsakem krogu sledijo pravilom za tisto igro, kot je opisano zgoraj.