Analiza tenisa za športne stave


Tenis je znan po tem, da je najbolj predvidljiv in zato tudi najbolj dobičkonosen. S tem se tudi sam strinjam in v nadaljevanju Vam bom predstavil nekaj prednosti stav na tenis.

Nizka provizija stavnic
Tenis, za razliko od nogometa, ima samo dva možna izida. Tako stavnice ne morejo vzeti velikega procenta, saj bi bile kvote nezanimive za igralce.

Tekme so vsak dan
V modernem tenisu, morajo tenisači igrati skoraj vsak teden in tako nabirati točke, ki jih potrebujejo, da lahko ohranjajo svoj položaj na lestvici. Posledično je na sporedu veliko turnirjev.

Lažje določimo igralčev stil
Da bi sledili stilu ekipe pri nogometu je potrebno spremljati tekme, postavitev, trenerja, vse kar lahko vpliva na stil ekipe.
Pri tenisu je drugače – stil igralca, ki se oblikuje na začetku njegove kariere, se ponavadi ne spremeni več. Med drugim se tudi faktorji, ki določajo stil igralca (višina, teža, levičar ali desničar) ne spreminjajo več.

Veliko število stavnic
Za razliko od rokometa in hokeja recimo, najdemo tenis na vseh stavnicah in so zato kvote toliko boljše. Nekatere stavnice pokrivajo celo najmanjše turnirje.

ANALIZA TEKME

Igralna površina
Menim, da je tenis edini šport, na katerega ima igralna površina velik vpliv. Igralec, ki recimo na travi pomete s konkurenco, je recimo na pesku le povprečen.

Obstajajo naslednje površine:
Trava,
Pesek,
Trda in mehka podlaga.

Trava je najhitrejša podlaga, nato sledi trda, mehka in pesek, ki je najpočasnejša podlaga. Hitrejša podlaga bolj leži tistim igralcem, ki imajo stil »serviraj in pojdi na mrežo« Takšni igralci imajo atletsko postavo, so visoki in imajo močan servis. Ne marajo tekanja sem in tja, ter se hitro utrudijo, zato radi končajo hitro.

Pesek pa karakterizirajo dolgi dvoboji in izmenjave udarcev na osnovni črti. Tukaj izstopajo predvsem igralci iz Španije in Argentine.

Na ta način lahko s poznavanjem stila igralca in igralne površine kar dobro predvidimo rezultat tekme.

Trenutna forma igralca
Prejšnji dosežki igralca, so pravljice, ki jih lahko govorimo našim otrokom, medtem ko nas v resnici zanima rezultat za dva ali tri tedne nazaj. V poštev moramo vzeti ne samo rezultate, temveč tudi kdo so bili njegovi nasprotniki in moč turnirjev na katerih je igral. Pozorni bodite tudi če za igralca ni statistike za zadnje tedne (igralec je lahko bil poškodovan), takšne tekme je pametno izpustiti.

Primerjava igralcev (Head to head)

Menim, da ni najbolj pomembna, vendar obstajajo tudi neugodni nasprotniki, kar je treba vzeti v obzir.

Motivacija in trud
Pogosto se pojavijo tekme, kjer igralec nima nikakršne želje po zmagi in nanjo ne cilja. To se lahko zgodi zaradi naslednjih razlogov:
– pravkar je zaključil močen in uspešen turnir, kjer je dosegel veliko točk ali je utrujen
– pripravlja se na močen turnir, ki prihaja in zato hrani svoje moči
– igralec je dobil status »Lucky looser« v finalnem krogu kvalifikacij in bo igral na turnirju ne glede na izid zadnjega kroga.