Ali je online poker le sreča ali omogoča tudi priložnost za zaslužek na internetu?

V zadnjem letu v Sloveniji opažam vedno večjo popularnost spletnega pokra. Tudi med mojimi prijatelji in znanci je vedno več online poker igralcev in tako se pogovorom o tem praktično ni več mogoče izogniti. Seveda se v družbi vedno najde nekdo, ki zatrdi »Vse skupaj je samo sreča!«. Mene osebno takšna izjava vedno močno pogreje in ostro se lotim misije »razsvetljevanja« neukega poker igralca. Razlog zakaj jemljem izjavo o sreči tako osebno je, da sem v razvoj svoje igre vložil veliko truda in časa ter tako vem kaj je potrebno za uspešno igranje pokra. Vsekakor to ni sreča.

Da je poker igra na srečo je le pogosta zmota ljudi, ki pokra ne poznajo ali ga poznajo le površno. Zakaj poker ni igra na srečo? Poker enostavno ni igra na srečo, ker ne igrate proti hiši, ampak igrate proti drugim igralcem oziroma tekmovalcem. Hiša je zgolj posrednik med vami in ostalimi igralci in pobere le del provizije (rake), da vam zagotavlja pogoje za igro. Torej je online poker vsekakor priložnost za zaslužek, če ste dober igralec pokra. Za razliko od kazinoja in športnih stav je pri pokru edino pomembno kaj iztržite z dobrimi kartami in koliko tvegate s slabimi kartami.

Pri igri Texas Hold’em denimo obstoja 169 različnih kombinacij kart in res je, da so v štartu nekatere kombinacije močnejše od drugih. A daljši je čas igranja, manjšo prednost ima sama kombinacija. Na dolgi rok se namreč sreča, ki jo ima igralec pri deljenju kart izniči in ostane le še razlika v strategiji posameznega poker igralca. Sreča ima tako vpliv le na kratek rok. Kaj torej delajo tisti najboljši, da so uspešni? Slabe kombinacije enostavno odvržejo (angl. fold), medtem ko poskušajo z dobrimi kartami od nasprotnikov iztisniti vsak cent.

Pri pobiranju čim večjega števila žetonov na mizi seveda pride v igro nova pomembna plat pokra, psihologija. Ljudje smo namreč pohlepna in čustvena bitja in zato se z nami zelo enostavno »manipulira«. V pokru morate biti sposobni preusmeriti pritisk o nadaljnji odločitvi na nasprotnika. Torej naj on razmišlja kakšne karte imate vi in ne obratno. Prav tako se je potrebno znati občasno tudi skriti ter nasprotniku nastaviti past iz katere ne bo mogel izplezati. Zadnji primer velja še posebej v primeru, da imate v rokah najboljšo možno kombinacijo. Največja umetnost pokra je najti pravo agresivnost pri stavah. Pravilno postavljanje stav glede na razmerje SB/BB in glede na velikost »pot-a« vam lahko, skupaj s poznavanjem kombinacij, prinese zelo lep zaslužek. Kakšen je le-ta je seveda odvisno od začetnega vložka.

Z 10,00 EUR vsekakor ne morete pričakovati, da boste obogateli in vam bo z njimi uspel veliki met, da boste osvojili enega težjih turnirjev. Tudi najboljši igralci morajo včasih odigrati več turnirjev zapored, da bi prišli do zadnje mize, kjer se delijo najvišje nagrade. Zavedajo se, da je pomemben dolgi rok in, da kljub svoji dobri strategiji ne morejo vedno zmagovati. Večina med njimi vam bo na vprašanje kaj jih dela uspešne odgovorila: „Nadzor nad tveganjem in sprejemanje dobro preračunanega tvegaja, potencialna nagrade ali zmaga je šele na drugem mestu.“